Despre Partener EU

Semnificatia numelui „Partener EU”

Proiectul „Partener EU” nu si-a ales numele intamplator ci datorita Anul European al Cetatenilor al carui moto este : „It’s about Europe, it’s about you”. Astfel, numele proiectului <Partener EU> are urmatoarele conotatii:

 • Partener EU – partener Uniunea Europeana
 • Partener EU – EU ca si persoana (eu insami) pot fi un bun partener al Uniunii Europene, pot sa particip la proiectul European
 • Partener EU – EU ca si partener/a de dans

Tinerii vor fi informati despre posibilitatea de a formula si implementa proiecte in parteneriat cu Uniunea Europeana, de a se implica in influentarea politicilor publice in legatura cu aspecte care ii privesc in mod direct, cum ar fi procesul de invatare formal vs. nonformal si de a se angaja in dezbateri legate de drepturile si oportunitatile pe care le au ca si cetateni ai UE.

Contextul si originea proiectului „Partener EU”

Conform unui studiu online realizat de catre Asociatia Student Sport, in perioada 16 Ianuarie – 12 Februarie 2013, aplicat pe 2442 de respondenti, din centrele universitare Bucuresti, Cluj, Iasi, Sibiu si Timis, aproape 75% dintre studenti NU au participat anul acesta universitar la NICIO activitate sportiva organizata in cadrul universitatii.

Astfel, majoritatea tinerilor nu participa la orele de sport organizate in cadrul centrelor de invatamant si nu se regasesc nici in comunitatile de dans. Pe de alta parte, in cadrul unui numar tot mai mare de universitati din strainatate, au fost infiintate cluburi de dans care atrag tinerii in a se implica activ si a desfasura activitati care ajuta la prevenirea si minimizare acestor efecte. Aceste activitati se bazeaza si pe un cadru legislativ care recunoaste dansul ca element integrant din stategiile nationale de sanatate si sport.
Participarea tinerilor la cusuri non-formale de dans, poate dezvalui aptitudinile, calitatile si experientele pe care le pot dobandi acestia, prin analizarea dimensiunii sociale a vietii lor. O astfel de intelegere ne va ajuta sa raspundem eficient la problemele de sanatate publica cu privire la bolile care decurg in urma unui stil de viata sedentar, la ratele de crestere a obezitatii, depresiei adolescentilor, abuzului de alcool sau droguri si izolarii sociale.

Scopul proiectului „Partener EU”

Scopul proiectului consta in colaborarea tinerilor cu responsabilii de politici de tineret in vederea identificarii unor mecanisme cat mai eficiente de realizare a educatiei nonformale prin dans in general, si prin tango in particular, in invatamantul universitar romanesc.

 Obiectivele specifice ale proiectului „Partener EU”

 • implicarea reprezentantilor cu politicile de tineret in formularea de solutii optime de realizare a educatiei nonformale prin dans in general, si tango in particular, in invatamantul universitar romanesc
 • implicarea responsabililor din cadrul institutiilor educationale in vederea formularii solutiilor pertinente si aplicabile in practica educationala;
 • formularea de masuri pertinente la nivel legislativ pentru integrarea strategiilor de realizare a educatiei nonformale prin dans (elaborarea unei strategii nationale de educatie non-formala prin dans).

Prin discutii informale intre membrii A.C.T., asociatii partenere din domeniul dansului, si reprezentanti ai comunitatii de tineri din diferite orase, au fost stabilite urmatoarele mijloace de indeplinire ale acestor obiective:

 • derularea proiectului in cadrul a 4 orase din Romania (Bucuresti, Constanta, Cluj, Iasi)
 • activitati de sustinere de cursuri gratuite de tango in cadrul universitatilor din Romania
 • realizarea de demonstratii de tango in spatiul public, cu sprijinul si autorizarea institutiilor publice locale
 • crearea unei platforme online de invatare si popularizare a tangoului ca forma de exprimare si ca posibilitate de dezvoltare a abilitatilor fizice si intelectuale
 • organizarea unei Intalniri Nationale de tineret pe tema „Educatia prin dans – <tango pentru toti >”

In urma Intalniri Nationale de tineret ne asteptam la initierea unor demersuri din partea responsabililor de politici de tineret pentru:

 • dezvoltarea parteneriatului public – privat in sectorul dansului in general si al tango-ului in particular
 • includerea unor cursuri optionale de tango care sa ajute la dezvoltarea de comunitati sportive in interiorul centrelor universitare
 • cresterea contributiei administratiei publice locale la dezvoltarea bazei materiale sportive destinate dansului
 • cresterea ponderii din bugetele locale, acordate activitatilor de dans
 • informarea si stimularea parintilor/familiei
 • sustinerea, subventionarea si valorificarea activitatii de cercetare in domeniul educatiei fizice si sportului in general si a dansului in particular
 • propuneri legate de elaborarea unei Strategii nationale de educatie non-formala prin dans